Om oss

På Ekeby Bruk finns designalternativen för alla smaker – från tidlöst och minimalistiskt till romantiskt och personligt. Och du får alltid hjälp av våra lyhörda badrumsinredare som hjälper dig med allt i från inspiration till färdig ritning. Välkommen in till en unik badrumsutställning.

Framtidens hem hittar du i anrik miljö hos Ekeby Bruk

Ekeby Bruk butiken som vågar gå sin egen väg

I den anrika och välbevarade bruksmiljön strax utanför Uppsalas stadskärna ligger köks- och badrumsbutiken som bjuder på många överraskningar – Ekeby Bruk. Här finns inte bara inredning till kök och badrum från Europas ledande varumärken, utan även det egna varumärket Vida, något som gjort Ekeby Bruk känt långt utanför Uppsala.

Det hela började i slutet av 1990-talet då de två kakelentusiasterna och kompanjonerna Nils Brolin och Darek Boczar fick en idé. I sitt arbete med att sätta kakel och klinker i lägenheter och villor runt om i Uppsala såg de bristen på variation och kvalitet. Vitt blankt kakel, ibland med inslag av någon enfärgad rad. De bestämde sig för att börja importera kakel från länderna runt Medelhavet där kakeltraditionen sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden.

– Vi blev snart kända för vårt annorlunda och spännande sortiment. Många tror fortfarande att Ekeby Bruk är en liten butik som bara säljer spännande kakel, säger Nils Brolin, vd för Ekeby Bruk.

Idag har butiken växt på många olika sätt. Sortimentet består av en bredd och variation av kvalitetsvarumärken för kök, badrum, förvaring, basturum och utespa i Uppsala.

– Visst är vårt Medelhavssortiment, i kombination med handgjort svenskt kakel våra rötter, det håller vi fast vid. Men när våra kunder kommer hit och ser vår butik blir de ofta positivt överraskade, berättar Nils Brolin.

Ekeby Bruk är idag en ledande och erkänd leverantör i hela Sverige. En av anledningarna till det är det egna varumärket Vida och de egendesignade köken av hög kvalitet förklarar Nils. 

– Det är många gånger nyetablerade varumärken kommer och knackar på dörren till vår butik, vilket är fantastiskt roligt och ger oss möjlighet att vara först ut med nya produkter, säger Nils.

Ekeby Bruk har idag inredningen för det kompletta hemmet med allt från kök och badrum, till förvaring och golv. Butiken levererar till privatpersoner såväl som till spektakulära nyproduktionsprojekt och hotell. Personalens engagemang återspeglar sig i den annorlunda butiken.

– Vi är stolta över att vi lyckats utveckla vår butik och vårt koncept samtidigt som vi lyckats stå kvar som en oberoende aktör på marknaden. Utvecklingen de senaste åren med en ökad försäljning och många nya kunder visar att vi har tänkt rätt som stått fast vid våra värderingar om hög kvalitet och smart design, berättar Nils Brolin.

Butiken är en plats för inspiration 

Butiken ligger i det anrika tegelbruket Ekeby Bruk från 1886, där den världskända porslinsfabriken Upsala-Ekeby etablerades 1911. I Ekeby Bruks stora butik får man en känsla av historiens vingslag mitt ibland moderna köks- och badrumsmiljöer.

– Vi har byggt upp butiken under 20 år, med målsättningen att det ska vara en plats där man kan gå runt och bara må bra. Vår butik är inte en traditionell butik, utan en plats för inspiration med utställningar i fina miljöer. Vi har fått många förfrågningar om att flytta till andra handelsområden men det känns rätt att ligga kvar just här. Det knyter an till våra kärnvärden att inte efterlikna alla andra och att våga gå mot strömmen. För oss är det viktigt att ta vara på arvet från Upsala-Ekeby med kvalitetskänsla och design, förklarar Nils Brolin.

Långsiktighet i allt de gör

Ekeby Bruk utmärks av en långsiktighet i allt de gör, de har valt att fokusera på kvalitet istället för kortsiktiga vinster. Nils Brolin berättar med stolthet att de har en mycket låg personalomsättning och att de även vårdar sin unika relation med spjutspetsfabriker i Europa.

– Alla som arbetar i butiken har en stor passion för inredning. Vi har roligt på arbetet vilket jag tror är en anledning till att vi trivs så bra och att de som börjar här stannar. Det är passionen för inredning som ligger bakom vår satsning på den egendesignade köks- och badrumsserien Vida by Ekeby Bruk. Vår designer Thomas Blom sökte efter det perfekta köket men kunde inte hitta det hos svenska leverantörer. Då tänkte vi, låt oss ta fram det själv istället, berättar Nils Brolin.

Uppsalaföretaget levererar till prestigeprojekt i Båstad

Butikens kunder är privatpersoner som vill ha ett personligt hem med en egen stil, men även prestigefulla nyproduktionsprojekt som Åre Bergbana, Kåbo Park och Norrvikens Kust i Båstad med Gert Wingårdh som ansvarig arkitekt.

Vi vågar göra det oväntade. För oss har långsiktig glädje alltid varit viktigare än kortsiktig lönsamhet och vi vill vara nöjda med det vi säljer. Vi har sedan starten haft ett ben på kontinenten och ett ben i Uppsala och har därför också varit tidiga med att ta in spännande varumärken såsom exempelvis Bora, Gaggenau, Silestone, Keuco och Hansgrohe, förklarar Nils.

Bora har en patenterad teknik med en hällfläkt som drar luften ned i hällen och är mycket bättre på att ta hand om os och fett än en traditionell fläkt. 

– Detta är något som fungerar otroligt bra och snart kommer erövra fläktmarknaden, säger designern och kökssäljaren Thomas Blom.

Butikspersonalen på Ekeby Bruk lägger ned mycket tid för att hjälpa sina kunder. Man träffas i butiken och diskuterar kundens behov och önskemål.

– Mycket handlar om tycke och smak, men även såklart om kundens budget. Vi är experter på kök och badrum och har djupa kunskaper om utformning och vi ritar gärna åt kunden. För oss finns inga vanliga kunder, för oss är alla viktiga. Vi lägger ned mycket tid på våra kunder för att vi tycker det är roligt och vill få till ett fint slutresultat. Allt oftare handlar det om att hjälpa kunderna med helheten för kök, badrum, golv och förvaring säger Thomas Blom.

Ekeby Bruks kunder väljer antingen en egen byggfirma eller så tipsar personalen om något etablerat byggföretag i sina nätverk.

– Vi kan hjälpa till med att skräddarsy det mesta inom kök, badrum, spa och förvaring, så kom in i butiken och testa dina vilda idéer på oss, säger Nils Brolin avslutningsvis.

Butiken

Historia