AGA Spis

I början av 1920-talet började Gustaf Dalén fundera på att få fram en ny hushållsspis. ”De nuvarande köksspisarna äro rena antikviteterna, och här måste något göras!”, lär Gustaf Dalén ha sagt. Det tog sju år att utveckla AGA-spisen, en både lättskött och bränslesnål spis som skulle komma att bli världsberömd. Det krävdes bara två kokspåfyllningar om dagen för att spisen skulle brinna dygnet runt. På det sättet värmdes köket upp och dessutom fick man varmvatten på köpet.

Eftersom många förknippade företaget AGA med acetylengas fanns det i början en viss misstänksamhet mot AGA-spisen. En villaägare vars hus hade brunnit ner skyllde i början på sin AGA-spis. Men det visade sig att just spisen var det enda som fanns kvar av huset. Spisen stod bland ruinerna och brann som vanligt. I spisen fanns även skorpor som hade klarat sig alldeles utmärkt! Spisen monterades sedan in i det nya huset som byggdes på samma plats.
År 1932 såldes AGA-spisen i tjugo länder och användes som lockbete i annonser när man sökte hembiträden.

Det finns en historia om ett brev från Schweiz adresserat till Luckan Skall Vara, Stängd, Schweden. Brevet hamnade i Stånga på Gotland, men postens personal förstod att brevet skulle skickas till AGA. Brevskrivaren från Schweiz trodde tydligen att texten på spisens asklucka var företagsnamnet.

Besök oss
Välj leverantör